Stöd till bok om kvinnors rösträtt

Boken Stridbara Siri & modiga Märta (Black Island Books, 2021) är skriven av Marianne Westin med flera och utgiven med stöd från dels Lindmanfonden, dels Region Norrbotten. ”Stort tack för ert stöd! Utan det hade inte detta bokprojekt kunnat förverkligas,” skriver förläggaren i ett brev till fonden.

Siri Holm och Märta Bucht var ledande inom rösträttsrörelsen i Luleå. ”Här får du möta dem och ta del av att rösträtten inte var en skänk från ovan. Kvinnor tog kamp – och vann” står det på bokens omslag.

Både Märta Bucht (1882–1962) och Sigrid Holm (1870–1960) var lärare. Den politiskt konservativa Siri Holm var den första kvinnan som valdes in i Luleå stadsfullmäktige. Året var 1910. Hon var också aktiv inom nykterhetsrörelsen. Märta Bucht var från 1908 ordförande i lokalavdelningen av Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt (LKPR) en i den svenska delegationen vid bildandet av Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet i Zürich 1915.

Lyssna till inslag om boken i P4 Norrbotten: https://sverigesradio.se/artikel/siri-och-martas-kamp-skildras-i-ny-bok-de-var-kanda-i-hela-landet